Bombardement kerk van Dreumel

Bombardement kerk Dreumel in de tweede wereldoorlog

In november 1944 werd de Dreumelse kerk voor het eerst geraakt. In februari 1945 volgde het genadeschot en ging de gehele torenspits eraf. Op deze foto poseert Elisabeth Lagarde, een toenmalige Dreumelse, die later in Vught woonde, bij de beschadigde kerk. De foto werd laatst door een oorlogsveteraan in het Canadese Vancouver op zolder terug gevonden.

4 november 1944
In de vroege morgen werd Dreumel weer beschoten. Veel huizen werden geraakt. ‘s Middags was er opnieuw zwaar geschut, een granaat ontplofte. Omstreeks 16.30 uur werd de kerk weer eens zwaar beschoten. De schade was enorm: drie voltreffers, waarvan één op de sacristie en twee op de steunberen. Ook op het kerkhof vielen granaten, waarbij enkele grafmonumenten vernield werden. Ook het huis van Mevr. Van Deursen (Nieuw Pollenstein) kreeg een voltreffer.

6 november 1944
Ook vandaag was de kerk weer doelwit van vijandelijke acties.

7 november 1944
’s Morgens om 07.00 uur vond er een geweldige beschieting van de kerktoren
plaats, waarbij zo’n 50 granaten werden afgevuurd.

10 november 1944
Een dertigtal granaten werd afgevuurd op Dreumel, waarbij de kerk wederom het hoofddoel was.

11 november 1944
Op deze dag werd in de vroege morgen, omstreeks 03.00 uur, de Oude Maasdijk en uur lang onder vuur genomen. De hele dag vielen er granaten op Dreumel met name op de kerk en omliggende huizen.

12 november 1944
Vooral in de namiddag waren er weer hevige beschietingen op Dreumel, onder Andre op de Rooij, de kerk en de Vluchtheuvelstraat. Ook vielen er veel granaten in het veld.

13 november 1944
Ook vandaag viel er weer regen. Daarnaast regende het granaten op de kerk en de Rooij, maar de meeste vielen gelukkig in het veld.

22 december 1944
Tegen 09.00 uur waren er weer beschietingen op de kerk, het klooster, de meisjesschool waar toen de Canadezen gelegerd waren- en op een aantal huizen in de Wilhelminastraat.

9 februari 1945
De R.K. Kerk werd drie kwartier met granaten bestookt. Uiteindelijk is daarbij de torenspits op het kerkhof gevallen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: