Koe valt vrouw aan in Lith: ‘Die koe nam haar op de horens. Ze leek net een slappe pop’

LITH – Wat een mooie avondwandeling langs de Maas bij Lith had moeten worden, liep maandag uit op een drama voor Ingrid Lagarde (48) en haar vriendin (50). De vrouwen, beiden afkomstig uit Lith, volgden een wandelpad door een weiland, toen Lagardes vriendin plotsklaps werd aangevallen door een koe.

Ingrid Lagarde (48) uit Lith raakte weer van streek als ze vertelt wat haar en haar vriendin maandag overkwam tijdens hun wandeling. ,,Die koe nam haar op de horens. Ze werd echt gelanceerd. Ze leek net een slappe pop.”

Poortje

Samen met haar hond wandelden Lagarde en haar vriendin, die niet met naam in de krant wil, over het pad langs de Maas. ,,Dat pad gaat door weilanden en is toegankelijk voor het publiek. Je kunt gewoon door zo’n poortje de wei in lopen. Ter hoogte van Het Wargaren gingen wij een wei in waar koeien en pinken (een eenjarig rund, red.) stonden. Ik zag geen kalfje, anders was ik er niet ingegaan.” Lagardes hond, die losliep, ging linea recta richting de Maas. ,,Een van de pinken rende achter de hond aan. Ineens zie ik in mijn ooghoek een grote koe langskomen, die begint te rennen.”

Lagarde wilde nog naar haar vriendin roepen, maar het was al te laat.  ,,De koe nam haar gewoon op de horens. Ik probeerde de koe aan de kant te duwen, maar moest oppassen dat ikzelf niet gewond raakte. Ik had net iets gelezen over een ander stel dat in de Maashorst was aangevallen door een koe. Daar hadden ze door veel lawaai te maken de koe weggejaagd, dus ik begon heel hard te schreeuwen.” 

Even leek het te helpen. De koe keek op. ,,Maar ze ging gewoon weer door. Ik ging nóg harder schreeuwen. Toen de koe weer even stopte, lukte het mijn vriendin om op te staan en de Maas te lopen. Ik begon stenen te rapen en naar de koe te gooien en bleef schreeuwen om haar op afstand te houden, want ze blééf aanvallen .” Lagarde krijgt het te kwaad als ze haar verhaal vertelt. ,,Als mijn vriendin niet op had kunnen staan, was de koe doorgegaan en was ze dood geweest.”

Gebroken ribben

Het lukte de vrouwen om uit de wei te ontsnappen en naar huis te strompelen. ,,M’n vriendin had overal pijn, ze kon moeilijk ademhalen en haar hele gezicht zat onder het bloed.” Eenmaal thuis belde de dochter van de vriendin 112, en kwamen politie, ambulance en zelfs een traumahelikopter ter plaatse. ,,Ze heeft vier gebroken ribben, overal schrammen, kapotte knieën en is helemaal bont en blauw.”

Beschermend

De volgende dag toog Lagarde naar de wei waar ze de eigenaar van de koe trof. ,,Die vond het heel erg wat er is gebeurd. Ik kon de koe aanwijzen en volgens de boer is die inderdaad heel beschermend naar haar jong. Maar er zouden ook al vaker honden achter de koeien aan hebben gezeten, dus misschien dat die koe daarom zo reageerde. Hij zei dat hij de poort niet mag sluiten. Hij pacht de grond van Rijkswaterstaat, en in zijn contract staat dat de wei open moet blijven.”

Waarschuwingsbordjes

Lagarde kan er met haar hoofd niet bij dat een wei met koeien met kalveren gewoon toegankelijk is voor publiek. ,,Er wandelen hier heel vaak mensen uit de buurt. Sommigen lopen hier dagelijks met hun hond, ook alleen. Maar in je eentje overleef je zo’n aanval denk ik niet.” 

Lagarde steekt hand in eigen boezem door te zeggen dat haar hond niet was aangelijnd. ,,Die hond mocht inderdaad niet los, maar hij is niet naar de koeien gegaan, ging meteen naar het water. Waar wij de wei ingingen, stonden bovendien geen waarschuwingsbordjes.” Ze heeft daarom, met goedkeuring van de boer, de poortjes met touw dichtgebonden en een waarschuwingsbordje opgehangen.

AANVULLEND BERICHT (15-05-2020):

Maashorst vraagt bezoekers naar mening over grazers

NISTELRODE – Bezoekers van natuurgebied de Maashorst kunnen vanaf volgende week in een online onderzoek aangeven wat ze vinden van het beheer met grote grazers. De uitkomsten van de enquête krijgen een rol in de evaluatie later dit jaar.

Bij deze evaluatie gaan bestuurders van de Maashorst hun oren niet alleen naar natuuronderzoekers laten hangen. Ze willen nadrukkelijk ook luisteren naar ervaringen en meningen van betrokken mensen, zo staat in een aankondiging van het ‘belevingsonderzoek’. De betreffende vragenlijst is vanaf maandag of dinsdag in te vullen. 

De vragen gaan uitsluitend over de grote grazers in het gebied. Sinds 2016 lopen er naast taurossen en exmoor pony’s ook wisenten in de Maashorst. De inzet van deze dieren moet leiden tot een grotere planten- en dierenrijkdom. Onderzoekers hebben hierover gegevens verzameld.

Enkele ongelukken

De grazers hebben ook betekenis voor bezoekers van het gebied. Zeker door enkele ongelukken die met de grazers gebeurd zijn. Twee keer zijn wandelaars aangevallen door een tauros en eenmaal is, tijdens een proef, een natuurvrijwilliger gebeten door een wisent. Deze voorvallen leidden tot veel reacties van vooral tegenstanders van de inzet van grazers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: