Omdenker Daniël Lagarde

2

EINDHOVEN –  Daniël woont in een voormalig studentenhuis: ‘Daar is niks meer van te zien’

Foto: Bea Straver

We blikken even terug naar deze hele bijzondere woning van Daniël Lagarde in het Vonderkwartier in Eindhoven. Van buiten is het ‘gewoon’ een vooroorlogs huis zoals het Vonderkwartier daarmee vol staat. Binnen kom je in een heel andere wereld. Weinig doet nog herinneren aan de jaren twintig of dertig. Maar wat is dan voor wereld? “Dat mag je zelf bepalen”, vertelt Daniël. “Voor mij is het mijn thuis.”

Van studentenhuis naar volwassen woning

Daniël Lagarde in zijn huis in het Vonderkwartier. Foto: Bea Straver

Samen met een architect gooide Daniël het hele huis aan de Sophia van Wurtemberglaan, bijna letterlijk, om. Keuken naar voren, klassieke en suite-deuren en tussenmuren eruit, rustgevende kleuren op de muur en hoge, doorzichtige deuren. Het was ooit een enorm studentenhuis. Daar is weinig meer van te zien. Van buiten is een huis zoals alles andere huizen in deze toffe buurt. Van binnen? Dat moet je even zien!

Omdenker

Daniël is omdenker, voor werk maar ook thuis, in het dagelijks leven. Dat is misschien wat moeilijk uit te leggen, maar het komt er een beetje op neer dat je je niet vasthoudt aan bestaande patronen en een andere kant op gaat. Dit zie je aan alles in het huis. Zo is de keuken naar voren gehaald, liggen hier niet houten planken op de vloer en voor het glas-in-lood moet je naar een andere kamer. “Ik wilde het niet verbinden aan een bepaalde tijd of trend. Dit moet ons thuis zijn en we willen niet na een paar jaar alweer nieuwe meubelen moeten kopen.”

Schilderijen

Foto: Bea Straver

Aan de muur hangen schilderijen en tekeningen die Daniël zelf gemaakt heeft. Wat stellen die voor? “Wat jij erin ziet”, vertelt misschien wel de meest creatieve bewoner in het Vonderkwartier. “Schilderen doe ik voor de vrijheid die ik erbij heb.” Daniël woont hier met vrouw en twee kinderen. En waar vier mensen wonen zijn natuurlijk vier smaken te vinden. “Na een goeie ruzie komen we er altijd wel uit. Ja, er hangen hier veel schilderijen van mij. Misschien iets teveel? Maar ik zie dan weer iets teveel kaarsjes of bloemetjes.”

Mediteren

Foto: Bea Straver

“Ik zit graag op de grond op het kleed. Ik mediteer en daar is deze plek met die openslaande deuren perfect voor.” Hier staan ook blauwe stoelen en een kast gemaakt van hout uit een oud klooster. “Dat leeft nog echt.” In de kast een tv. Zoals in steeds meer huizen wordt die ook hier bijna steeds minder gebruikt. Bovenop de kast staat een pendule. “Fascinerend hoe die steeds weer andere figuren maakt in het zand.”

Werkkamer

Foto: Bea Straver

Daniël werkt vanuit thuis en in een van de vele kamers boven in dit grote huis heeft hij een werkkamer ingericht. Boven zijn bureau een stuk tape op het raam. “Hier is een champagnekurk door de ruit gegaan.”

De tuin

Foto: Bea Staver

We gaan weer naar beneden en kijken nog even naar de tuin. Die is echt een onderdeel van het huis dankzij de grote glazen wand. “We moesten de straat afzetten en met een hijskraan is de pui over het huis naar achter getild. Dat was een echt spektakel. Voorheen zaten hier van die openslaande deuren met kleinere ramen ernaast. Het licht is hier nu heerlijk.”

BRON:

About Author

2 gedachten over “Omdenker Daniël Lagarde

 1. Wat leuk, ik krijg via broer Willem-Joop Lagarde te horen dat ik op deze site te zien ben. Zo krijgt de naam weer meerwaarde nu ik zie dat er iemand zo mooi verzamelen kan. Dank en complimenten voor de opzet van de site.

  Overigens was mijn andere broer Tibert Lagarde laatst op het NOS-Journaal met berichtgeving over overstromingen vanuit zijn functie als Voorzitter MKB-Limburg. Geen leuk nieuws maar wel de naam weer waardevol uitgedragen.

  Succes met de berichtgeving van de Lagarde’s, mooie dag!
  Daniël Lagarde

  1. Dag Daniël,

   Dank je wel voor je mooie reactie. Eerder had ik je al een berichtje gestuurd, maar daar toen geen antwoord op gekregen. Maar dat is nu ook niet meer nodig. En natuurlijk ben ik, zeker als mede-Eindhovenaar, trots op je.

   Met vriendelijke groet,
   Lambert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *