Zakken van Lagarde nog dieper

ECB verwacht dat eurozone dit jaar bijna 9% onderuit gaat

’Een ongekende krimp’. Zo omschreef president van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde de klap die de eurozone-economie krijgt door de corona-pandemie. Om het leed te verzachten, trekt de ECB €600 miljard extra uit

Dorinde Meuzelaar

ECB-president Lagarde kondigde na afloop van de rentevergadering aan voor €600 miljard extra aan obligaties te kopen. Het totale steunprogramma, opgetuigd tegen de coronacrisis, komt daarmee op €1.350 miljard uit. Ook werd het programma verlengd van eind dit jaar tot juni 2021, en worden obligaties die aflopen minstens tot eind 2022 opnieuw geïnvesteerd.

Maar Lagarde was nog niet eens klaar met haar toelichting, of de eerste economen berekenden al dat zelfs €1.350 miljard niet genoeg gaat zijn. „Als de ECB in dit tempo blijft kopen, zit ze in mei volgend jaar tegen de limiet aan”, zegt econoom Elwin de Groot van Rabobank. „Dus of het tempo moet omlaag, bijvoorbeeld omdat de economie weer aantrekt. Of het programma moet nog een keer worden uitgebreid.”

Op basis van de eigen verwachtingen lijkt het ook logisch dat de ECB de zakken nog dieper maakt. Uit nieuwe ramingen die donderdag gepubliceerd werden, blijkt dat de inflatie in de eurozone door het coronavirus niet in de buurt komt van het ECB-doel van net onder de 2%. Dit jaar bedraagt de inflatie maar 0,3%, in maart werd nog gerekend op 1,1%. In 2021 stijgt de inflatie naar 0,8%, in 2022 1,3%. „Dat het inflatiedoel nog zo lang niet in zicht is, zet de deur naar meer steun open”, zegt hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING Duitsland.

Ook de verwachtingen voor de economische groei werden fors naar beneden bijgesteld in vergelijking met de ramingen van maart. Dit jaar schatten de Frankfurtse rekenmeesters in dat de eurozone met 8,7% krimpt. Drie maanden geleden was dat nog een plusje van 0,8%. Volgend jaar trekt de groei aan naar 5,25%, om in 2022 weer iets terug te zakken naar 3,3%.

Rente omlaag geduwd

Een van de effecten van de ECB-miljarden is dat de rente in de eurozone hierdoor gedrukt wordt. Overheden hebben veel geld nodig voor de corona-maatregelen en halen daarom extra geld op op de kapitaalmarkt. Door de enorme vraag van de ECB in de markt gaat de rente omlaag. Bij obligaties beweegt de koers namelijk tegengesteld aan de rente. Veel vraag betekent dat de rente daalt.

Dat is ook terug te zien in de renteniveaus van eurolanden. Sinds Lagarde op 18 maart aankondigde dat de ECB met het opkoopprogramma zou starten, daalden de rentes van vooral de zuidelijke eurolanden. Dat zijn ook de lidstaten waar de nood het hoogste is.

Christine Lagarde kan na vandaag relatief rustig achterover zakken”, zegt Brzeski. „De koers is tot medio volgend jaar uitgestippeld. De ECB kan nu afwachten hoe de economie zich ontwikkelt en welke kant de inflatie op beweegt. Nu is er nog heel veel onzekerheid rond de economische voorspelling. Als dat de komende maanden wat meer uitkristalliseert, kan Lagarde de koers wat bijstellen. Zo heeft ze dus tijd gekocht.” De Groot sluit zich daarbij aan. „Het is nu wait and see. Al ligt de nadruk heel duidelijk op meer ingrijpen dan minder.”

Zere been

Dat laatste kan een schop zijn tegen het zere been van de rechters van het Duitse constitutionele hof. Die bepaalden vorige maand dat van een vorig steunprogramma niet duidelijk genoeg is gemaakt of de maatregel wel proportioneel is geweest. De Groot: „Lagarde stelde dat de ECB valt onder het Europese Hof van Justitie, en dat de kous daarmee af is. Maar ze benadrukte donderdag ook dat de ECB haar best doet een afweging te maken tussen wat nodig is, en wat de lasten van zulke maatregelen zijn. Dus de ECB lijkt wel degelijk gevoelig voor het oordeel van het Duitse hof.”

BRON: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: